Monday, 24 March 2014

Alhamdulillah...perubahan yg positif...

Assalamualaikum...selamat petang...

Tak sabar rasanya nk citer kt korang sumer...ahahaha...nampak riak dah tuh....hikhikhik...jgn korang pkir bukan2 plak...sebenarnya dr smlm aku teruja sbb makcik aku smlm kata aku dah kurus...haaaa kau..berseri2 muka aku kene puji...hikhikhik...ye la klu sblum nih asyik tanya bila aku nk kurus jer kann....sblum nih pun ramai yg tegur aku dah kurus skit..agak berjaya jgak la diet aku kann..plus aku mkn supplement..lg la membantu..pae2 pun jgn selesa sgt dgn pujian..leka dgn pujian, nnti tk ingat melantaknya nnti..ikut sedap ank tekak je laa...balik dr lunch pun bos ade puji aku nmpk dah kurus..padahal tkde la slalu tk nmpk aku..hari2 kot kat opis..tp ckp aku kurus..hikhikhik..maknanya mmg sblum nih aku GEMOKKKK....ahahaha....skrg nih aku cuba TIDAK mkn supplement...cuma, jaga pemakanan...klu bole ptg atau mlm bole la aku gi gym atau aerobic..maklum laaa..cuti sekolah...anak2 dah hantar balik kg..bole la aku workout habis2an minggu nih...aku cuba cabar diri 7 hari 7kg..ahahhaa...apakah ianya berjaya atau tak?? kene la ikut ape yg disarankan..td pun dah terlepas mkn...ahahahaaa....org suh jgn mkn nasi 2-3 hari nih, aku dah cekik nasi dahhhh...tapi kuantiti yg skit yea..masih tahan lg nafsu...ingat pesan sifu Kevin Zahri, segenggam jer...tkleh lebih...ahahaa..tgk mlm nih camner lak dinner yea..tp ok kot sbb tak msak..klu masak hancur gak diet aku...hikhikhik...utk ketegangan kulit supaya tk kendur bila kurus aku pkai sapu2 jer..harap2 lotion tuh bole mengecilkan saiz bdn kasi mantappp skit..insyaAllah...kene rajin sapu la yea..klu berjaya, aku kongsikan ape yg aku buat dlm masa seminggu ni yea...doa2kan laaa aku berjaya buat..nk jd tauladan pd sesiapa yg nk kuruskan bdn...tk elok lokek2 ilmu nih..klu nk ikut, ikut laa..klu tknk tk mengapa...aku tk kisah...aku pun amik panduan dr org lain jugak...majalah kesukaan aku skrg nih RAPI...byk panduan yg bole dpt dlm majalah nih...menu org diet pun ade...cara org yg dlunya besau skrg dah kecik pun ade..so, bole jd panduan kepada aku..lg lebih semangat selain aku baca kisah2 org yg dah success dr blog Kelvin Zahri..simple jer...korang buat korang dpt...lg satu nk kurus kene kuatkan azam dan semangat...azam aku nk GOJESS raya nih nnti...ahahahaa....tk sabar plak rasanya...insyaAllah dlm masa lagi 3 bulan nih, buat yg terbaikkk...jdkan impian jd kenyataan...yehhaaaaaaa.....

Thursday, 20 March 2014

Dukacita dimaklumkan...

Assakamualaikum kawan2 semua...

'Dukacita dimaklumkan".... ahahhaa...cam gempak jer tajuk entry nih kan...mesti korg terfikir ape maksudnya kannn...ade yg antara korg pikir positif dan ade juga yg pikir negative kann...aku post ni kat fb, mcm2 diorg ckp..ade ker diorg ckp aku preggy lagi...ahahahaa...tk la kot..dah abis kouta dah nih...mana bole..hikhikhik...cam gempak jer kann...sebenarnya kwn2, aku ade minta nk wat program sangkutan kt JPN..korg tahu tak JPN tu ape??? JABATAN PEGUAM NEGARA...nk blajar wat pengemaskinian akta dan belajar tentang perundangan..maklum laa..keje kat library nih duk kat koleksi undang-undang kene la tahu ttg pengemaskinian akta..klu tak susah la student nk tahu mana satu yg updating...so, aku mmg teruja nk gi sana...ahahhaa...menyelam sambil minum air namanya...leh la ngular2 jap kt alamanda kannn..ahaha..niat tak baik dah tuh...bole la berjimba2 dengan kawan2 yg keje kat putrajaya tuh...lg ade niat tak baik...ahahhaa...bos suh gi wat keje tp niat ade lencong skit...hikhikhik...bertuah punya staff...aku dah hantar surat dah lama..tp tkde feedback ape2 pun..risau plak kan..kang aku gi terjah je malu jer klu diorg kata tak terima...ishhh, tkleh jd..aku pun call la diorg camner...dengan perasaan penuh harapan dan gembiranya, aku pun call diorg kt JPN tuh...dah suka dgr mmg terima surat yg aku hantar tuh...berdebar2 nk tggu jwpan ya ke tidak...pastu diorg kata akan call balik sbb nk confirmkan dulu dgn boss...ok la kan..dgn penuh harapan, say yes la boss diorg...tapi bila dpt call balik alangkah kecewanya apabila diorg berkata, "dukacita dimaklumkan permohonan tidak diterima"...uwaaaaaaaaa.....kecewa doh..aku dah plan baik dah...diorg suh aku dtg masa bengkel pengemaskinian akta nnti..sama ada bulan 4 atau 5 nnti...adoiiii....punah harapan aku...tu la kan..Tuhan tahu niat kita nk ke sana tuh...tu yg tk dpt pergi...uhukhukhuk....ermmm...ok la, aku gi masa diorg wat bengkel nnti...nk wat camner kann..saper la aku nih..S17 jer...mmg tk pandang la klu nk gi saner..aku gi pun bknnya nk dilayan cam puteri raja..nk belajar jer...so, kene cr port lain plak nk wat program sangkutan nih..kene wat jugak sbb salah satu syarat nk naik pangkat...ahahaa..klu ade kekosongan la yea...kene la tggu pas wat bengkel nnti...


*nota kaki : klu dah ade niat lain tuh, kene faham2 je la yea...niat kene jujur dan ikhlas..hikhik..
(peringatan utk diri sendiri)..





Friday, 14 March 2014

"Circuit Tranning' by Kevin Zahri..


As salam kepada pembaca blog sekelian....

Korang pernah dgr "circuit tranning" tak?? mula2 aku dgr dlu pun aku tk tahu la ape bendanya tuh...tp lepas dah pergi kelas aerobik suatu masa dahulu, baru aku tahu...ianya sejenis senaman yg bole wat kat umah jer klu mlas nk gi gym atau nk gi aerobik...salah satu cara tuk wat senaman ringan di rumah...byk senaman yg bole dibuat...aku suka tgk bila cikgu fitness Kevin Zahri post kat fb cara2 atau senaman yg ringkas yg bole buat kt rumah jer...walaupun nmpk cam senang tapi bila dah buat, perghhhh..termengah2 gak laaa....ni antara cth yg Kevin Zahri share kepada sesapa yg watsenaman tuk kuruskan bdn...


nmpk mudahkan ????...haaaa...cuba korang buat dlu..baru korang tahu..tp jgn takut..pada permulaan jer rs cam susahnya nk wat..tp klu dah buat hari2, dah jd biasa...dlm 6 exercise yg dlm nih, aku tkleh wat sgt adalah PLANKS...2 minit tuh nk kene tahan...aku dlu mula2 buat leh tahan 30sec jer..tu pun dah gigil kaki, tangan, perut suma..ni kan nk 2 min...uhukk...mmg menggigil..tp plank nih kene wat hari2..baru tk terasa sakitnya..klu wat seminggu sekali mmg azab la rasanya...ahahahaa...skrg nih wat 2 min pun aku akan berenti pd 1 minit..lebih kurang 3-5 sec mula balik...jenuh gak tuh...tp kuatkan semangat gak laaa...kepada yg ingin cuba jgn paksa diri..wat mana yg termampu jer..kang lain lak jdnya...ni salah satu kita nk bina stamina juga..hikhikhik...meh kawan2..mulakan dr sekarang....





Thursday, 13 March 2014

Berwajah baru...

As salam 

Baru ade kesempatan nak menulis blog...ahahhaa..sebenarnya tgh cr idea...ermmm...ape yg berwajah baru ekk...hahaha..blog aku ni laaa..dah bertukar warna ke biru-biruan gitu...sedap mata memandang skit..tkde la sblum nih golap yo....baru semangat dan aura nak menulis datang...dah lama jgakkan aku tk citer pasal produk2 yg aku jual ekk..rindu plak...saper2 kat cni masih nk lg stok JSD??? nk stok SHAKLEE??..jgn risau sume..aku masih lg pengedar yg sah buat masa skrg nih...kepada yg pernah terbaca blog aku dan pernah menggunakan produk yg aku jual, meh la bg testimoni kat aku...bole ler aku post kt blog aku ni haa...akunya testimoni JSD yg aku post kan..shaklee pun aku rs dah kot..tp tak byk..adoiii...tk nyempat nak wat laa...mulai hari ini, aku menerima testimoni korg sume yea...tp setakat ini produk yg aku jual sumenya ade kesan positif...betul tak ??..bg aku laaa, klu korg tak rasa perubahan positif tk tahu la mana silapnya yea..leh pm, what'sApp, atau sms aku balik..mana la tahu korg dah langgar pantang larang...ahahaa...pasnih nntikan kemunculan aku sebelum dan selepas yea...hikhikhik..sgt teruja..setelah menghempas pulas menahan nafsu mkn tuk kurus...ahahhaa...insyaAllah nnti aku kongsikan kt korang sume yea...

Monday, 3 March 2014

MAC 2014..

As salam..

ermmm..kejap jer masa berlalu kan...ni dah masuk bulan MAC 2014..rasanya baru je sambut tahun baru...hikhikhik..pada hal dah lama...dan byk juga perkara yg jadi sepanjang 2 bulan yg lepas nih...sakit kepala jugak pikir...ermmm tp tkpe laa..benda dah lepas..tkyh nk pkir2 lg..dah masuk bulan mac nih, tumpukan perhatian dengan ape yg dirancang..jgn pening-pening nk pikir benda lain...kene kuatkan semangat nk teruskan perjuangan...perjuangan nk kuruskan badan...ahahahaa..tk abis2..selagi aku tk capai target, selagi tuh la aku akan teruskan perjuangan...korang mesti dah muak nk nak baca post aku yg dr dlu smpai skrg nk kurus2 tapi tk menjadi...ahahhaa..kali nih alhamdulillah angka timbang dah berganjak ker 7X kg...hikhikhik..walaupun aku rasa tk byk turun tp klu jarum timbang dah berganjak ke angka 7X tuh dah rasa happy sesgt dah...mmg aku tkleh nk amik nasi, pastu mkn mlm..mmg akan naik cepat..nk turun 1kg amik masa 2 minggu, tp nk naik 2 kg amik masa 2 hari jer..haaaa..bygkan betapa senangnya lemak2 aku ni bertambah..ahahaa...so, kene la diet mkn nasi tuh..hanya SEGENGGAM jer..mlm no RICE...kene wat workout jgak yea..klu tak, mmg lmbt skit laaa...alhamdulillah ade penurunan walau tak byk...kene beringat sentiasa...hubby pun dah tahu yg wife dia nih tgh diet..so, klu tak masak mlm tuh faham2 je la yea...anak2 senang jer nk masak lauk per..goreng telur pun tk kisah...nnti aku masak beriya2 lauk nnti aku jer yg abiskan..mana naknya nk kecik sbb mak menghabiskan lauk ank2 yg tak abis..tu dlu..skrg tk lagi..klu ank tknk mkn nasi malam, makan biskut jer cam maknya...ahahaa..ank aku pun sama diet gak...hikhikhik....ok la yea..nnti aku update lg pasal diet aku...mana la tahu bole jd panduan kt korg yg nk kurus..