Tuesday, 27 January 2015

Kisah ank aku asma..

As salam sahabat2 yg dikasihi sekelian....

Dah lama jugak tk menulis yea...agak ke'bizi'an sejak seminggu lepas...dah ler kat opis ade pertukaran bos, dah tentu byk benda yg nak disetelkan seblum bos bertukar...tapi lagi bz minggu lepas ank aku masuk hospital...ank aku yg no 2 tuh mmg ade semput..mmg tkleh ade batuk dan selsema...mmg ke klinik amik neb la gayanya...al-kisahnya, nmpk teruk sgt batuknya hari ahad 18/1/15...sbbnya hari sabtu sblumnya kitorg sekeluarga menziarah rumah rakan husband kat PD..sajer jer diorg pun wat mkn2 panggang memanggang...hikhikhik...ank aku mmg suka sgt jumpa ngan ank kawan husband tu sbb sebaya...nk jdkan citer, mmg dia bermain sakan la hari tuh...bila penat main minum air sirap ais...perghhhh..mmg tk henti2 smpai mlm...pastu esoknya mmg batuk ler...bg jer ubt batuk...hari isnin tuh pg2 dia ckp tknk gi sekolah sbb batuk...aku pun marah la tkkan nk ponteng sekolah...baru jer dpt surat pekeliling dr sekolah tk bole nk ponteng2 melainkan sakit sahaja...bg je ubt tuk redakan batuk...tu la kan mama dia amik mudah jer kesihatan anak..hikhikhik....hantar sekolah seperti biasa...masa kat opis, lebih kurang pukul 9.30 pg cikgu call kata ank aku sakit..aku aku Adriana yg bg tau cikgu...cikgu kata dia tgh rehat kat bilik sakit sekolah..ape lg, tk tggu lama terus ke sekolah..naik pejabat kata nk amik ank sbb sakit...mula2 tgk cm ok tapi bila nk jalan tuh dah tengok dia mcm mengah...sudahhh...mmg semput ank aku nih...terus bawa balik dan ke klinik...cam biasa bila doktor check mmg ade bunyi skit kat saluran pernafasan...amik neb skali...ok, lega skit kata ank aku...balik umh dah nmpk ok..dah senang hati ler mamanya...husband pun kebetulan cuti lori masuk workshop servis...aku pun dgn senang hati masuk opis balik....smpai la ke petang...dgr nafas ade bunyi lagi...org yg ade semput tahu la bunyinya camner yea...cam nafas tk smpai pun ade..lepas mlm dah mkn burger bagai dia kata sakit dada...sakit mcm pg td..decide pergi ke klinik 1Malaysia plak kat Taman Semarak...sbb husband kata tk jln kot amik neb kat klinik panel aku tuh..sbb husband pun pernah kene jgak semput nih..gi klinik 1Malaysia baru ok...smpai jer tgk dah tutup...adoiii...camner nih..terus tk pkir dahhhh...pecut terus ke Hospital Seremban..no choice...anak dah tk tahan sakit...dlm kete tuh mmg risau..kejap2 toleh belakang..bila dia tdo aku kejutkan...risau plak jdnya...smpai kat kecemasan, bila kata ank semput, terus dia check dada dan terus bg surat kuning maknanya kes separa kritikal...terus tk tggu lama doktor check dan bg neb lagi...mmg doktor dah dgr saluran pernafasan sempit...dlm kepala jgn la kene warded...so, gi daftar dlu, bila balik ke katil tgk tgn dah kene cucuk, doktor kata nk masukkan air...

Uishhh...seriau jgak dibuatnya...pastu doktor kata bila ubt neb tu dah abis kene wat x-ray plak...tgk kat paru-paru klu ade jangkitan ke tidak...lepas x-ray alhamdulillah paru-paru ok..tkde masalah...klu ade mmg konpem doktor bg antibiotik...mmg duk wad la gayanya sbb kene amik antibiotik dalam masa 5 hari...pas abis neb tu kene rehat jap kt bilik pemerhatian sbb jantung anak laju plak...lekuk kat dada masih dlm lg..doktor pun ade ckp klu tk ok kene warded jgak laa...sib baik masa kat opis ptg td dah minta cuti sehari...nurse yg kat bilik pemerhatian tu pun ckp kene duduk kat bilik tuh 4 jam..nk tgk stabil ke tak...siap aku terlelap kat katil sebelah..ahahhaa..ngantuk weiii...dah kul 1 pg tuh...husband call pun tk dgr...hikhikhik...bila tgk ank bila bernafas masih lg dada berlekuk...aduhhhh...mmg kene warded jgak nih...

Bila nurse dtg semula, tgk mmg masih lg jantung degup laju dan dada berlekuk...so, amik neb skali lg dan segera doktor di kecemasan suruh warded tuk di check oleh doktor pakar kanak2...nmpk gayanya tdo hospital la jwbnya...deal punya deal ngan husband, mlm tu dia tggu dlu sbb aku nk hantar si kecik kat umah mak dan nk amik baju..tukar baju..ahahhaa...aku gi mlm tuh ngan suar tdo je beb...hikhikhik....dah ke wad aku pun balik dlm kul 3 pg..mmg sangap beb mata...adoiii...pg tuh husband call kata doktor dah check mmg saluran pernafasan masih sempit lagi..kene amik neb 4 jam sekali...dah mmg ank aku disahkan ASMA tapi tk kronik lg...dah mcm tuh, ank aku pun dia bekalkan la inhaler yg selalu org kene asma tu pkai..baru aku tahu ade 2 jenis rupanya inhaler nih..satu tuk pencegah dan satu lagi pelega....konpius jap aku..ye la mana la pernah pkai..selalu tgk org lain pkai jer....ade plak kene pkai ngan Aerochamber..haaa...mesti korang pkir ape ke benda la tu yea...aku mula2 pun blur..lepas kene terang baru faham...



haa...ni la inhaler yg aku ckp tuh...yg warna orange tu utk pencegah..kene pkai tiap2 hari pg dan mlm...yg warna biru tu tuk pelega...pkai bila perlu saja..klu dah mmg sempur sesangat....2 hari duk kat hospital..sib baik hospital baru tuh...selesa skit..ade ekon ko...mlm mmg sejuk giler ko....sblum nk balik doktor suh la beli aerochamber atau pun corong tuk sedut inhaler tuh...adoiii..satu hal kene cari la plak...doktor dan nurse suggestkan jenema philip..sbb senang buka..klu yg jenama aerochamber tuh susah skit..


ni la benda yg kene beli tuh...doktor suh cari kat pharmasi alpro..adoiiii...mana la nk cr nih..doktor siap bg direction nk ke farnasi tuh...kat guardian kat bandar seremban...gi la kuar cr..alhamdulillah jumpa la farmasi alpro tuh...dah berbunga2 hati..masuk jer gi tanya mmg ade tapi tuk umur 8 tahun tkde..adehhhh....camner nih yea..tk putus asa, cr lagi...round2 punya round jumpa lg farmasi alpro nih...yg nih besau skit...mesti ade..masuk jer tanya lg pun tkde jgak...adoiyaiiii...makkk aiii...susahnya nk cr natang nih...sib baik la sorg adik nih tolong crkan kat farmasi alpro cawangan lain....mmg rezeki ank ade kat cwangan lain...kat taman rasah jaya...uishhh...mana plak la nih...tp alhmadulillah dgn pertolongan pekerja alpro tuh tunjuk direction akhirnya smpai jgak dan dpt jgak aku beli natang nih tuk ank aku...perghhhh...mmg mencabar laa...hgnya RM110 tapi dpt diskaun ahlliRM90 jer....daptla ptg tuh ank aku balik...nurse dan doktor nk pastikan mak ayah beli natang nih sbb diorg ade bekalkan ubt nih tuk digunakan kat rumah...bkn selama2nya pkai inhaler nih..ni tuk mencegah tuk dpt semput yg teruk...lg 3 bulan appoinment nnti pakar nk tgk balik sama ada asma ank aku terkawal atau tidak..mmg aku buat chart ko..ade tak semput teruk ke tidak...adehhh...kene catat inhaler oren tuh pakai setiap hari ke tak..klu dlm masa 3 bln inhaler biru tuh tk pakai, maknanya asma ank aku terkawal dan inhaler oren tuk dia akan kurangkan doa dr 2 kali sehari ke sekali sehari jer....so, kawan2 sume..klu anak batuk selsema, jgn biarkan...cepat2 jumpa doktor...lebih baik mencegah daripada mengubati....

Friday, 9 January 2015

Memanjakan diri di spa..

Gud evening everybody.... (cewahhhh...nk ckp omputih plak)

Assalam semua....

Aku nk merepek jap ptg2 sambil nk tggu jam kat tangan kul 5.00 ptg...hikhikhk...selalunya klu rehat ari jumaat ape korg buat...dah tentu la gi mkn, pastu gi soping...tk abis2 gi soping..klu kt nilai nih asyik2 gi giant..klu tak giant, gi tesco..tu je la pasaraya yg best kat nilai buat masa nih..nk gi nilai 3 pun nk beli aper...tgk baju, tgk tudung..tu je laaa...klu tak sesapa yg nak kawin leh la gi beli brg kt nilai 3 tuh..byk choice..tu pun klu rajin nak gi nilai 3 tuh...aku mmg malas nk gi..penat nk jalan....

Selalunya tesco ngan ginat la destinasi peberet aku ngan BFF mek temah ajula...ahaha..jgn mrah ar...tk pun kitorg lepak2 mkn kat tmpt biasa Windmill Restoran...wahhhh...nmpk cam mewah ye tak??..biasa jer...ade je juai nasi goreng...korg ingat mknan western je ker...mcm2 ade...hikhihikk....tapi, hari nih kami buat kali pertamanya kami berdua memanjakan diri kat spa...perghhhh...lg la nmpk cam gempak kannn....gi spa ko...ko hado....hikhikhik....aku dah lama pun nk gi spa tuh..dah lama aku usha2 dia punnya pakej...tapi hari nih aku gi time pakej...murah la skit...aku gi sbb nak urut badan...dah lama bebenor aku tak ngurut...sejak bersalin ank no.3, tk pernah urut..mana taknya bdn sakit2...kan aku dah bg tau kt entry sblum nih nak jaga kecantikan dan kesihatan...haaaa..ni la masanya memanjakan diri kat spa..mcm2 bole buat..body massage, body spa, facial, treatment nk kurus pun ade ko...mmg semua ade laa..treatment rambut pun ado...senang citer pakej dr ujung rambut smpai ujung kaki laaa...mmg best...

Hari nih aku amik urutan tradisional...makkkk aiiii...disbbkan dah lama tak ngurut, urat2 semua terkejut skit...tapi puas hati..segala angin dlm bdn kuar...ahaha..mmg byk angin aku nih..smpai yg tukang urut tuh sendawa byk kali laa...lg satu klu dah urut tradisional ni faham2 je laa...kene sengkak ko..perghhhh....menahan sakit gak laa...al-maklum laaa...dah 3 tahun tk buat ape2...td dia ckp pun peranakan aku lari skit...hikhikhik...leh lak terlari...tergeliat2 jgak aku menahan bila dia sengkak..tp bila dah siap tuh..rasa lega jer...patut la sblum nih ade terasa sakit...rupanya peranakan salah landing....bdn pun rasa ringan jer...klu tak tuh, lenguh sana sini...mmg terbaik tukang urut tuh...mmg terasa habis...pasnih nk wat urutan balinese plak...yg nih ala2 rilex gitu....nk ilangkan stress...baguss...so, pasnih mana korang yg suka buang masa asyik nk soping jer baik gi spa manjakan diri...ilangkan stress keje...spa nya pun tenang jer...mmg mengasyikkan...dgn alunan lagu ala2 balinese tu kan..dgn wangian2 yg ade mmg relax abis laaa...ilang stress kejap...



Nama spa tuh ade kat bwh gambar tuh...ni la suasana spanya...mmg servis terbaikkk...tapi, nih tuk mulimah je yea...kaum lelaki tak dibenarkan....hikhikhik...tu yg aku tahu ler...klu nk keterangan lanjut sila ke spa berkenaan tuk tnya kaum adam bole ke tidak...sbb yg tukang urutnya wanita..takkan nk urut lelaki plak kann...ishhh...cannot..cannot...pasnih nk wat facial plak..kasi berseri2 skit muka....nmpk glowing2 gitu....kasi en abang teruja...wakakakkakaaa.....



Wednesday, 7 January 2015

Do the best for 2015..

As salam kawan2...

Ape khabar sume yea...didoakan semua kawan2 sume sihat2 belaka yea...belum terlambat rasanya aku nk ucapkan Selamat Tahun Baru 2015...hari ni hari ke-7 kita berada di tahun baru....sudah tentu semua fokus pada azam masing2 kannn....mcm2 azam kita nk buat klu masuk tahun baru nih...ade yg nk sambung azam tahun lepas yg tak tercapai lagi....hikhihkik...sama la kita yea....ade jgak azam yg tak tercapai...so, abaikan jer...kita mulakan azam yg baru....biarlah azam yg lepas tu jd sejarah dan menjadi pemangkin utk lebih semangat dan fokus utk mencapai azam yg kita nk lakukan...

Tahun 2015 nih, tkde la azam yg specific sgt...klu cm tahun lepas azam nk kurus...tercapai jgak nk turunkan berat..tp kecewa disaat2 akhir tahun tuh dah tk tercapai dahhh....ahahahhaaa....melantak tak igt ko...sedap jer tekak nk telan ape aje mknan kt depan mata...so, tahun nih mmg ade azam nk kurus tapi tahun nih more to jaga kesihatan luar dan dalam, jaga penampilan, dan yg paling aku suka menjaga kecantikan... ahahahaa....tu azam yg pertama...hikhikhik...yg lain tuh nk wat yg terbaik tuk diri sendiri, family, kerjaya dan nk berjaya dlm biz...2015 nk wat yg terbaik....tu jer...nk lebih baik daripada kehidupan yg lepas....byk jgak sejarah pahit yg berlaku tahun lepas..so, semua yg terjadi pada tahun lepas sama ada manis atau pun pahit akn terlipat dlm sejarah...tknk ulanginya lagi..mimpi ngeri ko....

Utk permulaan nih, kene tumpukan pada kerja dlu...fokus utk menjadi lebih baik..nk ulangi mendapat APC tuk tahun 2015 plak...insha Allah...kene istiqamah...2015 ni juga nk memperbaiki dari segi kerohanian...supaya hidup lebih tenang dan diberkati....

Semoga 2015 nih tahun utk menempa kejayaan...

Gud Luck uolls for your AZAM 2015...

Semoga tercapai sehingga akhir tahun....