Tuesday, 27 January 2015

Kisah ank aku asma..

As salam sahabat2 yg dikasihi sekelian....

Dah lama jugak tk menulis yea...agak ke'bizi'an sejak seminggu lepas...dah ler kat opis ade pertukaran bos, dah tentu byk benda yg nak disetelkan seblum bos bertukar...tapi lagi bz minggu lepas ank aku masuk hospital...ank aku yg no 2 tuh mmg ade semput..mmg tkleh ade batuk dan selsema...mmg ke klinik amik neb la gayanya...al-kisahnya, nmpk teruk sgt batuknya hari ahad 18/1/15...sbbnya hari sabtu sblumnya kitorg sekeluarga menziarah rumah rakan husband kat PD..sajer jer diorg pun wat mkn2 panggang memanggang...hikhikhik...ank aku mmg suka sgt jumpa ngan ank kawan husband tu sbb sebaya...nk jdkan citer, mmg dia bermain sakan la hari tuh...bila penat main minum air sirap ais...perghhhh..mmg tk henti2 smpai mlm...pastu esoknya mmg batuk ler...bg jer ubt batuk...hari isnin tuh pg2 dia ckp tknk gi sekolah sbb batuk...aku pun marah la tkkan nk ponteng sekolah...baru jer dpt surat pekeliling dr sekolah tk bole nk ponteng2 melainkan sakit sahaja...bg je ubt tuk redakan batuk...tu la kan mama dia amik mudah jer kesihatan anak..hikhikhik....hantar sekolah seperti biasa...masa kat opis, lebih kurang pukul 9.30 pg cikgu call kata ank aku sakit..aku aku Adriana yg bg tau cikgu...cikgu kata dia tgh rehat kat bilik sakit sekolah..ape lg, tk tggu lama terus ke sekolah..naik pejabat kata nk amik ank sbb sakit...mula2 tgk cm ok tapi bila nk jalan tuh dah tengok dia mcm mengah...sudahhh...mmg semput ank aku nih...terus bawa balik dan ke klinik...cam biasa bila doktor check mmg ade bunyi skit kat saluran pernafasan...amik neb skali...ok, lega skit kata ank aku...balik umh dah nmpk ok..dah senang hati ler mamanya...husband pun kebetulan cuti lori masuk workshop servis...aku pun dgn senang hati masuk opis balik....smpai la ke petang...dgr nafas ade bunyi lagi...org yg ade semput tahu la bunyinya camner yea...cam nafas tk smpai pun ade..lepas mlm dah mkn burger bagai dia kata sakit dada...sakit mcm pg td..decide pergi ke klinik 1Malaysia plak kat Taman Semarak...sbb husband kata tk jln kot amik neb kat klinik panel aku tuh..sbb husband pun pernah kene jgak semput nih..gi klinik 1Malaysia baru ok...smpai jer tgk dah tutup...adoiii...camner nih..terus tk pkir dahhhh...pecut terus ke Hospital Seremban..no choice...anak dah tk tahan sakit...dlm kete tuh mmg risau..kejap2 toleh belakang..bila dia tdo aku kejutkan...risau plak jdnya...smpai kat kecemasan, bila kata ank semput, terus dia check dada dan terus bg surat kuning maknanya kes separa kritikal...terus tk tggu lama doktor check dan bg neb lagi...mmg doktor dah dgr saluran pernafasan sempit...dlm kepala jgn la kene warded...so, gi daftar dlu, bila balik ke katil tgk tgn dah kene cucuk, doktor kata nk masukkan air...

Uishhh...seriau jgak dibuatnya...pastu doktor kata bila ubt neb tu dah abis kene wat x-ray plak...tgk kat paru-paru klu ade jangkitan ke tidak...lepas x-ray alhamdulillah paru-paru ok..tkde masalah...klu ade mmg konpem doktor bg antibiotik...mmg duk wad la gayanya sbb kene amik antibiotik dalam masa 5 hari...pas abis neb tu kene rehat jap kt bilik pemerhatian sbb jantung anak laju plak...lekuk kat dada masih dlm lg..doktor pun ade ckp klu tk ok kene warded jgak laa...sib baik masa kat opis ptg td dah minta cuti sehari...nurse yg kat bilik pemerhatian tu pun ckp kene duduk kat bilik tuh 4 jam..nk tgk stabil ke tak...siap aku terlelap kat katil sebelah..ahahhaa..ngantuk weiii...dah kul 1 pg tuh...husband call pun tk dgr...hikhikhik...bila tgk ank bila bernafas masih lg dada berlekuk...aduhhhh...mmg kene warded jgak nih...

Bila nurse dtg semula, tgk mmg masih lg jantung degup laju dan dada berlekuk...so, amik neb skali lg dan segera doktor di kecemasan suruh warded tuk di check oleh doktor pakar kanak2...nmpk gayanya tdo hospital la jwbnya...deal punya deal ngan husband, mlm tu dia tggu dlu sbb aku nk hantar si kecik kat umah mak dan nk amik baju..tukar baju..ahahhaa...aku gi mlm tuh ngan suar tdo je beb...hikhikhik....dah ke wad aku pun balik dlm kul 3 pg..mmg sangap beb mata...adoiii...pg tuh husband call kata doktor dah check mmg saluran pernafasan masih sempit lagi..kene amik neb 4 jam sekali...dah mmg ank aku disahkan ASMA tapi tk kronik lg...dah mcm tuh, ank aku pun dia bekalkan la inhaler yg selalu org kene asma tu pkai..baru aku tahu ade 2 jenis rupanya inhaler nih..satu tuk pencegah dan satu lagi pelega....konpius jap aku..ye la mana la pernah pkai..selalu tgk org lain pkai jer....ade plak kene pkai ngan Aerochamber..haaa...mesti korang pkir ape ke benda la tu yea...aku mula2 pun blur..lepas kene terang baru faham...



haa...ni la inhaler yg aku ckp tuh...yg warna orange tu utk pencegah..kene pkai tiap2 hari pg dan mlm...yg warna biru tu tuk pelega...pkai bila perlu saja..klu dah mmg sempur sesangat....2 hari duk kat hospital..sib baik hospital baru tuh...selesa skit..ade ekon ko...mlm mmg sejuk giler ko....sblum nk balik doktor suh la beli aerochamber atau pun corong tuk sedut inhaler tuh...adoiii..satu hal kene cari la plak...doktor dan nurse suggestkan jenema philip..sbb senang buka..klu yg jenama aerochamber tuh susah skit..


ni la benda yg kene beli tuh...doktor suh cari kat pharmasi alpro..adoiiii...mana la nk cr nih..doktor siap bg direction nk ke farnasi tuh...kat guardian kat bandar seremban...gi la kuar cr..alhamdulillah jumpa la farmasi alpro tuh...dah berbunga2 hati..masuk jer gi tanya mmg ade tapi tuk umur 8 tahun tkde..adehhhh....camner nih yea..tk putus asa, cr lagi...round2 punya round jumpa lg farmasi alpro nih...yg nih besau skit...mesti ade..masuk jer tanya lg pun tkde jgak...adoiyaiiii...makkk aiii...susahnya nk cr natang nih...sib baik la sorg adik nih tolong crkan kat farmasi alpro cawangan lain....mmg rezeki ank ade kat cwangan lain...kat taman rasah jaya...uishhh...mana plak la nih...tp alhmadulillah dgn pertolongan pekerja alpro tuh tunjuk direction akhirnya smpai jgak dan dpt jgak aku beli natang nih tuk ank aku...perghhhh...mmg mencabar laa...hgnya RM110 tapi dpt diskaun ahlliRM90 jer....daptla ptg tuh ank aku balik...nurse dan doktor nk pastikan mak ayah beli natang nih sbb diorg ade bekalkan ubt nih tuk digunakan kat rumah...bkn selama2nya pkai inhaler nih..ni tuk mencegah tuk dpt semput yg teruk...lg 3 bulan appoinment nnti pakar nk tgk balik sama ada asma ank aku terkawal atau tidak..mmg aku buat chart ko..ade tak semput teruk ke tidak...adehhh...kene catat inhaler oren tuh pakai setiap hari ke tak..klu dlm masa 3 bln inhaler biru tuh tk pakai, maknanya asma ank aku terkawal dan inhaler oren tuk dia akan kurangkan doa dr 2 kali sehari ke sekali sehari jer....so, kawan2 sume..klu anak batuk selsema, jgn biarkan...cepat2 jumpa doktor...lebih baik mencegah daripada mengubati....

No comments:

Post a Comment