Thursday, 19 November 2015

100 Hari Cabaran Kurus dan Sihat..

As salam 

Lama jugak tk update blog..tk sempat laaa..byk keje nk kejar ujung2 tahun nih...korg pe kabo..sihat la kannnn....hari nih sy nk kongsi satu pengalaman yg best buat anda sume....hikhikhik...korg mesti nk tahu kannn...cer tgk gmbo kat bwh nih...



haaa...klu korg nk tahu, aku tgh join kelas diet nih...ni aku dpt dlm fb..mula2 cam ragu2 gak kann..sbb yg pertama byrannya tuh cuma RM20 sahaja...selalunya klu kelas2 nih, yg ade coach yg train kita mmg mahal la kannn...contohnya Jom Kurus Kevin Zahri tuh RM300..mmg teruja nk masuk tp mahal la plak kannn..bg mana yg mampu kira tuh dh murah....so, aku pun kaji punya kaji kelas nih, dgn rela hati aku cabar diri tuk join..lg pun senang by WhatsApp jer..tkde la kene gi kelas pun..senang kannn....

Sekarang nih aku masih pelan diet tahap 1..masuk hari nih aku dah 19 hari ikut ape yg coach suruh buat...alhamdulillah ade perubahan...dalam masa 14 hari kene ukur dan timbang semula supaya nk tgk progress diet kita tuh menjadi ke tak...alhamdulillah dpt menghalau JIN LAPAR yg bersarang dlm bdn dan JIN MALAS nk bersenam...teruja sgt, dlm masa 14 hari perubahan inch dan berat tu ade...lompat bintang ko...walaupun hari2 kene lompat bintang tuk permulaan tugasan senaman pada tahap 1...

kita tggu hari ke 30 nnti kene ukur dan timbang semula...lg satu dlm kelas diet online nih leh kongsi2 menu dgn kawan2 yg lain..pastu leh bg semangat pada kengkawan yg lain...seronok dpt kawan baru..berkongsi2 cerita...so, kepada kawan2 yg nak join sila berhubung dgn En Iskandar 0166264934..Kelas yg akan datang December 2015..cepat!! tempat terhad...

Tuesday, 20 October 2015

Jerebu ohhh Jerebu...

As salam...

ermmm...makin menjadi2 pulak jerebu melanda Malaysia nih...dah baper kali sekolah tutup di sbbkan jerebu nih...smpai ke hari nih, ank2 tk sekolah sbb IPU jerebu makin meningkat...dah la esok sekolah ade periksa...kene tangguh la gamaknya klu masih lg bacaan IPU di tahap bahaya....sekolah tutup tu kira ok la kann..bagus jgak..bahaya tuk kesihatan anak2...

Sebenarnya yg paling aku sesak sangat dgn jerebu nih sbb risau ank lelaki aku yg 2 org tuh...semput habaq hanggggg....adoiii..ari tuh dah kene dahhh...dua2 semput...dah ckp jgn main kat luar tp biasa laaaa..bdk2 lelaki ketegaq (adoii sori noh org utagha klu salah eja...hikhikhik) tknk dgr ckp..org kata jgn main luar nk main jugak...dah la ank aku yg kecik tuh dlm pemantauan asma...buntu kepala aku klu diorg nih semput...klu gi spital kompom kene tahan punya laaa sbb dah pernah masuk sbb asma....

mmg teruk jerebu kali nih...kat umah aku ade pasang penyedut habuk coway pun, tk smpai 2 minggu service habuk punya la byk...kkdg terasa cam asap masuk dlm umah..tu blum asap vape en somi lagi..tu ok lagi ade perisa..sedap skit klu sedut..ni, alahaiiii...kkdg aku pun naik semput...bila la nk abih jerebu nih...selagi ade pembakaran terbuka kat nun seberang laut tuh, selagi tu la duk tanggung azab pasal jerebu nih...mcm2 dah kuar kat whatsapp mengatakan jerebu kali nih beracun leh effect pada paru2...abis cmner plak kann..yg keje kene la keje...kerajaan tk umumkan pun semuanya cuti...klu cuti mmg best ler...

Apa2 pun mari la kita sama2 kita berdoa agar kejadian jerebu tidak berpanjangan...keadaan akan jadi seperti sedia kala...aminnn....




Wednesday, 7 October 2015

Kembali menulis dan mengarut...

As Salam...

Dah lama jugak ekk meninggalkan alam blogging...wakakak...poyos jer kannn...bz nk menulis...dah hampir 4 bulan....mcm2 perkara yg jadi...terlebih dahulu aku bersyukur sbb kehidupan aku semakin hari semkin baik..Allah limpahkan segala rezeki terhadap aku sekeluarga...alhamdulillah...aminn....

Dalam masa 4 bulan nih ade masa sedih..gembira..yg paling byk adalah stress.....kihkihkih...bkn ape stress dgn keje sebenarnya...makin hari makin membebankan plak rasanya...sumenya nk cepat...sumenya nk settle on date..klu skit tkpe...ni tak terkejar rasanya....tp tkpe la i do my best...I luv my job....hikhik...bln lepas genap aku 12 tahun kat USIM nih...lama tak??? haaa...alhamdulillah masih bertahan walaupun byk cabarannya sekarang nih...cabaran dengan perangai manusia yg mendongak langit...eh, muhasabah diri lily..kkdg kita pun tk sedar adakalanya kita pun mendongak langit juga...tapi cepat2 kita sedar dr lamunan....dlm masa 4 bulan ni jgak la byk benda yg aku belajar..

Fisrt, Allah Maha Adil...setiap perbuatan yg kita lakukan sama ada baik atau jahat, Allah akan balasnya satu hari nnti...kita buat baik di balas baik...kita buat jahat akan di balas jahat...

Second, berbanyakkan sabar dan berdoa...rezeki Allah tu luas..tk semestinya dlm bentuk wang ringgit..tapi kebahagiaan, kesihatan, ape saja yg kita dpt, tu adalah rezeki...bersyukur lah...

Third, sentiasa muhasabah diri supaya kita selalu ingat di mana kita berada...kehidupan selalunya tk seindah yg kita sangkakan...ade pasang surutnya...ibarat roda..kejap kita di bwh, kejap kita berada di atas...bila kita dibwh, bersabar la dgn ujian Allah dan apabila kita di atas, bersyukur laa..semuanya dgn izin Allah...

ermmmm....mcm tazkirah plak...hikhikhik...utk peringatan diri sendiri...in Sha Allah..sesama kita muhasabah diri yea...semoga hidup kita dilimpahkan rahmatNnya.....

ok next enrty la kita citer2 lagi....nk balik...

babaiii...

Monday, 15 June 2015

Lirik lagu KUN ANTA

Lirik Lagu Kun Anta - Humood AlKhudher

Liujarihim, qoldat tu zohiru ma fihim
Pabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar,
Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina,
Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir,

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la, 
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,

La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x),

Kun anta tazdada jamala (2x)

Attaqabbalhum, anna-su lastu qalliduhum,
Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi-ni,
Sa akunu ana, mithli tamaman hazana,
Fakona a’ti takfini, za-ka yaqi-ni,

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,

La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x)

Kun anta tazdada jamala

Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liridhohum,
Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, lan ardho ana biridhohum

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,

La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la

Oh Wo Oh (6x),

Kun anta tazdada jamala (2x) 


Friday, 12 June 2015

Ramadan hampir menjelang...

Asalamualaikum....tinggal beberapa hari je lagi kita akan berpuasa..cepat masa berlalu...pejam celik pejam celik dah nk puasa dahhhhh....alhamdulillah diberi kesempatan menjalani ibadah puasa tahun nih...In sha Allah akan menjalani ibadah puasa tahun nih dengan istiqamah maknany bykkan berbuat baik, menunaikan solat terawih secara konsisten, azam puasa tahun nih nak khatam al-Qur'an...sama2 la kita memperbanyakkan ibadah pada bulan puasa nih supaya segala dosa kita yg lalu diampun oleh Allah S.W.T...

Maaf kawan2 klu anda baca entry nih mcm aku nk bg tazkirah lak...ade plak yg meluat lak nk baca....aku cuma nk mengajak kawan2 semua memperbaiki ape yg kurang...sama2 kita mengambil keberkatan dr bulan puasa nih...menginsafi ape yg telah terjadi pada kita rakyat Malaysia...ni tuk peringatan tuk diri aku juga...

Di kesempatan ini, kepada pembaca2 blog aku nih, aku nk memohon maaf sekiranya klu ada bahasa atau perkataan yg tertulis di entry2 aku sebelum nih menyinggung perasaan kalian semua....pada kalian sume klu ada yg kutuk aku tuh, tkpe laaa...aku maafkan korang...sempena nk puasa nih bersangka baik la kita sesama kita...tk salah pun..lagi dpt pahala...hati pun senang....

ok yea korang...menyusun sepuluh jari MEMOHON KEMAAFAN..




Thursday, 4 June 2015

Cerita cuti sekolah...

Assalamualaikum...

Hai kawan2 sume....korg sihat ker....aku ni dah bertambah2 sihat dahhhh....hikhikhik...

Sekejap je kan masa berlalu..dah masuk bln 6...ni maknanya dah pertengahan tahun 2015....cepat masa berlalu.....tp bln 6 nih 3 benda yang aku tggu la...1st my besday la 6 Jun..2nd my princess besday...and yg paling seronok apa lagi CUTI SEKOLAH laaa....masa nih la aku leh rehat2kan diri..tk terkejar2 nk balik...biasanya cuti sekolah ni nak2 kat kg ler apalagi...pastu kat umh tinggal berdua jer....leh release tension skit...nk masak pun tk terkejar2...sbb klu hubby dah balik tgh mlm mmg tk masak la jwbnya...pandai2 la aku ni nk cekik ape...tapi cuti sekolah kali nih ank2 sume ke JB..umah abg diorg...leh la blajar ngan kakak ipar diorg yg cikgu tuh...tkde la duduk umah sajer je...klu tk nnti buku tah ke mana...asyik main jer..pastu tgk TV...stress plak mak jemah nengoknya...hikhikhik....

Hari nih dah 4 hari cuti sekolah...kkdg cuti sekolah mmg tk kemana2 pun...tk gi bercuti pun...klu nk gi pun pegi yg dekat jer..yg paling dekat PD laaa...tu pun pegi balik hari...hikikhikk....pe2 pun korg pun suka klu cuti sekolah nih...bole rilex skit kannn...ke sama je..bg aku mmg seronok...wakakkakaka....tapi kkdg bile diorg balik kg sunyi plak kannn....terasa rindu plak....

So, cuti sekolah ni la masa kita manfaatkan masa bersama anak2...klu bole bw la mereka berjln2 walaupun dekat jer...luangkan masa gitu supaya anak2 kita tk terasa berjauhan dgn kita...ok uollss...mak jemah nk balik dahhhh....ok baii....


Tuesday, 26 May 2015

Berabuk blog dah lama tk menulis...

Assalamualaikum...

Wahhhhh.....lama tk menulis di blog nih...ke'bz'an melanda setelah kene duduk penempatan sementara di aras 4 kat opis setelah bos sambung blajar...bln 8 balik semula ke aras 2...fuhhh...agak kepenatan..byk kejer yg harus dibereskan utk 6 bln pertama nih...biasa tuk perolehan bahan bg fakulti2..eh..mesti korang tak faham kaannn...ehehehehe...maklum laa I kan duk kat library..keje ari2 ngadap buku muak dahhh....

Agak terkejut ari nih setelah 2 bulan 1/2 tk buka blog nih...sy ucapkan terima kasih kepada sesiapa yg baca blog sy nih..walaupun tk jd followers sy...tp ramai je yg buka or baca ape yg menarik...setelah di kaji ramai nk tahu pasal Jamu Susuk Dara yg sy jual dlu...tp mmg bagus produk tuh..kepada sesiapa yg amalkan, teruskan...hikhikhik...lg satu mesti korg nk tahu perkembangan pasal diet sy kannnn.....wakakakakakaaaa...gua gelak dlu laaa...ke laut weiiiiii....jahanam diet aku pas raya tahun lepas..smpai la nih...adoiiiii....kene amik mood balik nk kurus nih...kene semangat balik nih nk wat diet..klu tak, nmpk gayanya raya tahun nih gua tkla se'vouge' cam tahun lepas..baju siap saiz L pun gua dah leh pakai...tahun ni faham2 je la korang yea...back to normal seblum aku kurus...adoiiii...sblum puasa kemain lagi turun berkilo2..berbulan2..tapi masa raya tuk amik seminggu jer badan naik berganda ko....adoiii...tu la namanya mkn ikut hawa nafsu serakah....wakakakakaka....kepada kengkawan semua, jgn ikut cam aku ni haaa...kene istiqamah tau klu dah diet...teruskan..nasihat aku pada korang, klu dah turun jgn gatal2 nk naikkan plak....susah wooo nk turunkan balik...aku nih haa dah berbulan2 mkn ikut sedap tekak jer...

ermmm...dah merepek2 dahhh....sowi la yea...ok uolls...aku berterima kasih kepada pembaca blog aku ni yea...lain kali I update lagi....bubaiii....muahciked....

Thursday, 12 February 2015

Tersentap jap..

Assalamualaikum..

Dah lama tk menulis...tk menyempat bz sgt lepas dpt bos baru nih....
ni pun aku dh mengantuk, menulis jap laa...entry nih cuma luahan perasaan aku jer...

Tersentap jap !!!!..
mmg aku sentap beb...aku dh dpt rasa 2-3 bulan lepas tapi aku wat ignore jer..wat bodo jer..cam tkde ape2..tapi makin lama hati aku rasa cam tk sedap...rupanya ade citer2 yg tk sedap aku dgr...
tu pun aku masih wat bodo jer lagi..cuma ckp ngan en hubby jer...tkpe la...org nk ckp, ckp laaa...

TAPI,

makin hari makin rasa ade something yg tk kene...puas aku fkir, aku cari mana silapnya...
Adakah aku yg bersalah atau sebaliknya...smpai la smlm aku hampir menemui jawapan yg aku cari selama ini...tu pun setelah aku terbaca post dlm fb...perghhhh.....mmg SAH..tu la puncanya mungkin...
Aku tknk tuduh sesapa...tapi klu ianya mmg tujukan kepada aku, tkpe laaa....aku tk kisah...

SEBAB,

aku rasa, aku tk buat pun ape yg ko ckp tuh...klu ade pun bkn aku tunjuk kat semua org...cuma kat en hubby jer...supaya en hubby tahu tkde la nnti satu hari tersebar mengatakan aku yg penyebab semua org tahu...klu tak aku yg bg tahu maybe ade org lain yg akan bg tahu sbb fb ko pun bkn private pun..semua org leh baca....tak tahu mcm mana leh tergerak hati nk tgk kata2 tuh semlm....tapi aku reda jer...klu kata2 tuh tuju pada aku...tkpe laaa...ko pun ade gak citer keburukan aku pd org lain...pada en hubby.....tkde la aku nk meroyan dlm fb....so,

IKTIBARnya,

Kawan2 sume, berhati2 la bila bercerita ape pun...klu keluarga sendiri tuh tk mengapa...kita dah tahu camner kakak, adik , abang kita...tapi pada org luar walaupun dia sudah menjadi sebahagian dr keluarga kita...

INGATLAH

Tuhan tu Maha Adil...
Tuhan tu Maha Kaya..
Kiranya aku bersalah, aku terima balasannya kerana kita HANYA seorang MANUSIA..tak lari dari buat kesalahan...Kiranya ko yg bersalah, ko terima la balasannya kelak...

Tuesday, 27 January 2015

Kisah ank aku asma..

As salam sahabat2 yg dikasihi sekelian....

Dah lama jugak tk menulis yea...agak ke'bizi'an sejak seminggu lepas...dah ler kat opis ade pertukaran bos, dah tentu byk benda yg nak disetelkan seblum bos bertukar...tapi lagi bz minggu lepas ank aku masuk hospital...ank aku yg no 2 tuh mmg ade semput..mmg tkleh ade batuk dan selsema...mmg ke klinik amik neb la gayanya...al-kisahnya, nmpk teruk sgt batuknya hari ahad 18/1/15...sbbnya hari sabtu sblumnya kitorg sekeluarga menziarah rumah rakan husband kat PD..sajer jer diorg pun wat mkn2 panggang memanggang...hikhikhik...ank aku mmg suka sgt jumpa ngan ank kawan husband tu sbb sebaya...nk jdkan citer, mmg dia bermain sakan la hari tuh...bila penat main minum air sirap ais...perghhhh..mmg tk henti2 smpai mlm...pastu esoknya mmg batuk ler...bg jer ubt batuk...hari isnin tuh pg2 dia ckp tknk gi sekolah sbb batuk...aku pun marah la tkkan nk ponteng sekolah...baru jer dpt surat pekeliling dr sekolah tk bole nk ponteng2 melainkan sakit sahaja...bg je ubt tuk redakan batuk...tu la kan mama dia amik mudah jer kesihatan anak..hikhikhik....hantar sekolah seperti biasa...masa kat opis, lebih kurang pukul 9.30 pg cikgu call kata ank aku sakit..aku aku Adriana yg bg tau cikgu...cikgu kata dia tgh rehat kat bilik sakit sekolah..ape lg, tk tggu lama terus ke sekolah..naik pejabat kata nk amik ank sbb sakit...mula2 tgk cm ok tapi bila nk jalan tuh dah tengok dia mcm mengah...sudahhh...mmg semput ank aku nih...terus bawa balik dan ke klinik...cam biasa bila doktor check mmg ade bunyi skit kat saluran pernafasan...amik neb skali...ok, lega skit kata ank aku...balik umh dah nmpk ok..dah senang hati ler mamanya...husband pun kebetulan cuti lori masuk workshop servis...aku pun dgn senang hati masuk opis balik....smpai la ke petang...dgr nafas ade bunyi lagi...org yg ade semput tahu la bunyinya camner yea...cam nafas tk smpai pun ade..lepas mlm dah mkn burger bagai dia kata sakit dada...sakit mcm pg td..decide pergi ke klinik 1Malaysia plak kat Taman Semarak...sbb husband kata tk jln kot amik neb kat klinik panel aku tuh..sbb husband pun pernah kene jgak semput nih..gi klinik 1Malaysia baru ok...smpai jer tgk dah tutup...adoiii...camner nih..terus tk pkir dahhhh...pecut terus ke Hospital Seremban..no choice...anak dah tk tahan sakit...dlm kete tuh mmg risau..kejap2 toleh belakang..bila dia tdo aku kejutkan...risau plak jdnya...smpai kat kecemasan, bila kata ank semput, terus dia check dada dan terus bg surat kuning maknanya kes separa kritikal...terus tk tggu lama doktor check dan bg neb lagi...mmg doktor dah dgr saluran pernafasan sempit...dlm kepala jgn la kene warded...so, gi daftar dlu, bila balik ke katil tgk tgn dah kene cucuk, doktor kata nk masukkan air...

Uishhh...seriau jgak dibuatnya...pastu doktor kata bila ubt neb tu dah abis kene wat x-ray plak...tgk kat paru-paru klu ade jangkitan ke tidak...lepas x-ray alhamdulillah paru-paru ok..tkde masalah...klu ade mmg konpem doktor bg antibiotik...mmg duk wad la gayanya sbb kene amik antibiotik dalam masa 5 hari...pas abis neb tu kene rehat jap kt bilik pemerhatian sbb jantung anak laju plak...lekuk kat dada masih dlm lg..doktor pun ade ckp klu tk ok kene warded jgak laa...sib baik masa kat opis ptg td dah minta cuti sehari...nurse yg kat bilik pemerhatian tu pun ckp kene duduk kat bilik tuh 4 jam..nk tgk stabil ke tak...siap aku terlelap kat katil sebelah..ahahhaa..ngantuk weiii...dah kul 1 pg tuh...husband call pun tk dgr...hikhikhik...bila tgk ank bila bernafas masih lg dada berlekuk...aduhhhh...mmg kene warded jgak nih...

Bila nurse dtg semula, tgk mmg masih lg jantung degup laju dan dada berlekuk...so, amik neb skali lg dan segera doktor di kecemasan suruh warded tuk di check oleh doktor pakar kanak2...nmpk gayanya tdo hospital la jwbnya...deal punya deal ngan husband, mlm tu dia tggu dlu sbb aku nk hantar si kecik kat umah mak dan nk amik baju..tukar baju..ahahhaa...aku gi mlm tuh ngan suar tdo je beb...hikhikhik....dah ke wad aku pun balik dlm kul 3 pg..mmg sangap beb mata...adoiii...pg tuh husband call kata doktor dah check mmg saluran pernafasan masih sempit lagi..kene amik neb 4 jam sekali...dah mmg ank aku disahkan ASMA tapi tk kronik lg...dah mcm tuh, ank aku pun dia bekalkan la inhaler yg selalu org kene asma tu pkai..baru aku tahu ade 2 jenis rupanya inhaler nih..satu tuk pencegah dan satu lagi pelega....konpius jap aku..ye la mana la pernah pkai..selalu tgk org lain pkai jer....ade plak kene pkai ngan Aerochamber..haaa...mesti korang pkir ape ke benda la tu yea...aku mula2 pun blur..lepas kene terang baru faham...



haa...ni la inhaler yg aku ckp tuh...yg warna orange tu utk pencegah..kene pkai tiap2 hari pg dan mlm...yg warna biru tu tuk pelega...pkai bila perlu saja..klu dah mmg sempur sesangat....2 hari duk kat hospital..sib baik hospital baru tuh...selesa skit..ade ekon ko...mlm mmg sejuk giler ko....sblum nk balik doktor suh la beli aerochamber atau pun corong tuk sedut inhaler tuh...adoiii..satu hal kene cari la plak...doktor dan nurse suggestkan jenema philip..sbb senang buka..klu yg jenama aerochamber tuh susah skit..


ni la benda yg kene beli tuh...doktor suh cari kat pharmasi alpro..adoiiii...mana la nk cr nih..doktor siap bg direction nk ke farnasi tuh...kat guardian kat bandar seremban...gi la kuar cr..alhamdulillah jumpa la farmasi alpro tuh...dah berbunga2 hati..masuk jer gi tanya mmg ade tapi tuk umur 8 tahun tkde..adehhhh....camner nih yea..tk putus asa, cr lagi...round2 punya round jumpa lg farmasi alpro nih...yg nih besau skit...mesti ade..masuk jer tanya lg pun tkde jgak...adoiyaiiii...makkk aiii...susahnya nk cr natang nih...sib baik la sorg adik nih tolong crkan kat farmasi alpro cawangan lain....mmg rezeki ank ade kat cwangan lain...kat taman rasah jaya...uishhh...mana plak la nih...tp alhmadulillah dgn pertolongan pekerja alpro tuh tunjuk direction akhirnya smpai jgak dan dpt jgak aku beli natang nih tuk ank aku...perghhhh...mmg mencabar laa...hgnya RM110 tapi dpt diskaun ahlliRM90 jer....daptla ptg tuh ank aku balik...nurse dan doktor nk pastikan mak ayah beli natang nih sbb diorg ade bekalkan ubt nih tuk digunakan kat rumah...bkn selama2nya pkai inhaler nih..ni tuk mencegah tuk dpt semput yg teruk...lg 3 bulan appoinment nnti pakar nk tgk balik sama ada asma ank aku terkawal atau tidak..mmg aku buat chart ko..ade tak semput teruk ke tidak...adehhh...kene catat inhaler oren tuh pakai setiap hari ke tak..klu dlm masa 3 bln inhaler biru tuh tk pakai, maknanya asma ank aku terkawal dan inhaler oren tuk dia akan kurangkan doa dr 2 kali sehari ke sekali sehari jer....so, kawan2 sume..klu anak batuk selsema, jgn biarkan...cepat2 jumpa doktor...lebih baik mencegah daripada mengubati....

Friday, 9 January 2015

Memanjakan diri di spa..

Gud evening everybody.... (cewahhhh...nk ckp omputih plak)

Assalam semua....

Aku nk merepek jap ptg2 sambil nk tggu jam kat tangan kul 5.00 ptg...hikhikhk...selalunya klu rehat ari jumaat ape korg buat...dah tentu la gi mkn, pastu gi soping...tk abis2 gi soping..klu kt nilai nih asyik2 gi giant..klu tak giant, gi tesco..tu je la pasaraya yg best kat nilai buat masa nih..nk gi nilai 3 pun nk beli aper...tgk baju, tgk tudung..tu je laaa...klu tak sesapa yg nak kawin leh la gi beli brg kt nilai 3 tuh..byk choice..tu pun klu rajin nak gi nilai 3 tuh...aku mmg malas nk gi..penat nk jalan....

Selalunya tesco ngan ginat la destinasi peberet aku ngan BFF mek temah ajula...ahaha..jgn mrah ar...tk pun kitorg lepak2 mkn kat tmpt biasa Windmill Restoran...wahhhh...nmpk cam mewah ye tak??..biasa jer...ade je juai nasi goreng...korg ingat mknan western je ker...mcm2 ade...hikhihikk....tapi, hari nih kami buat kali pertamanya kami berdua memanjakan diri kat spa...perghhhh...lg la nmpk cam gempak kannn....gi spa ko...ko hado....hikhikhik....aku dah lama pun nk gi spa tuh..dah lama aku usha2 dia punnya pakej...tapi hari nih aku gi time pakej...murah la skit...aku gi sbb nak urut badan...dah lama bebenor aku tak ngurut...sejak bersalin ank no.3, tk pernah urut..mana taknya bdn sakit2...kan aku dah bg tau kt entry sblum nih nak jaga kecantikan dan kesihatan...haaaa..ni la masanya memanjakan diri kat spa..mcm2 bole buat..body massage, body spa, facial, treatment nk kurus pun ade ko...mmg semua ade laa..treatment rambut pun ado...senang citer pakej dr ujung rambut smpai ujung kaki laaa...mmg best...

Hari nih aku amik urutan tradisional...makkkk aiiii...disbbkan dah lama tak ngurut, urat2 semua terkejut skit...tapi puas hati..segala angin dlm bdn kuar...ahaha..mmg byk angin aku nih..smpai yg tukang urut tuh sendawa byk kali laa...lg satu klu dah urut tradisional ni faham2 je laa...kene sengkak ko..perghhhh....menahan sakit gak laa...al-maklum laaa...dah 3 tahun tk buat ape2...td dia ckp pun peranakan aku lari skit...hikhikhik...leh lak terlari...tergeliat2 jgak aku menahan bila dia sengkak..tp bila dah siap tuh..rasa lega jer...patut la sblum nih ade terasa sakit...rupanya peranakan salah landing....bdn pun rasa ringan jer...klu tak tuh, lenguh sana sini...mmg terbaik tukang urut tuh...mmg terasa habis...pasnih nk wat urutan balinese plak...yg nih ala2 rilex gitu....nk ilangkan stress...baguss...so, pasnih mana korang yg suka buang masa asyik nk soping jer baik gi spa manjakan diri...ilangkan stress keje...spa nya pun tenang jer...mmg mengasyikkan...dgn alunan lagu ala2 balinese tu kan..dgn wangian2 yg ade mmg relax abis laaa...ilang stress kejap...



Nama spa tuh ade kat bwh gambar tuh...ni la suasana spanya...mmg servis terbaikkk...tapi, nih tuk mulimah je yea...kaum lelaki tak dibenarkan....hikhikhik...tu yg aku tahu ler...klu nk keterangan lanjut sila ke spa berkenaan tuk tnya kaum adam bole ke tidak...sbb yg tukang urutnya wanita..takkan nk urut lelaki plak kann...ishhh...cannot..cannot...pasnih nk wat facial plak..kasi berseri2 skit muka....nmpk glowing2 gitu....kasi en abang teruja...wakakakkakaaa.....



Wednesday, 7 January 2015

Do the best for 2015..

As salam kawan2...

Ape khabar sume yea...didoakan semua kawan2 sume sihat2 belaka yea...belum terlambat rasanya aku nk ucapkan Selamat Tahun Baru 2015...hari ni hari ke-7 kita berada di tahun baru....sudah tentu semua fokus pada azam masing2 kannn....mcm2 azam kita nk buat klu masuk tahun baru nih...ade yg nk sambung azam tahun lepas yg tak tercapai lagi....hikhihkik...sama la kita yea....ade jgak azam yg tak tercapai...so, abaikan jer...kita mulakan azam yg baru....biarlah azam yg lepas tu jd sejarah dan menjadi pemangkin utk lebih semangat dan fokus utk mencapai azam yg kita nk lakukan...

Tahun 2015 nih, tkde la azam yg specific sgt...klu cm tahun lepas azam nk kurus...tercapai jgak nk turunkan berat..tp kecewa disaat2 akhir tahun tuh dah tk tercapai dahhh....ahahahhaaa....melantak tak igt ko...sedap jer tekak nk telan ape aje mknan kt depan mata...so, tahun nih mmg ade azam nk kurus tapi tahun nih more to jaga kesihatan luar dan dalam, jaga penampilan, dan yg paling aku suka menjaga kecantikan... ahahahaa....tu azam yg pertama...hikhikhik...yg lain tuh nk wat yg terbaik tuk diri sendiri, family, kerjaya dan nk berjaya dlm biz...2015 nk wat yg terbaik....tu jer...nk lebih baik daripada kehidupan yg lepas....byk jgak sejarah pahit yg berlaku tahun lepas..so, semua yg terjadi pada tahun lepas sama ada manis atau pun pahit akn terlipat dlm sejarah...tknk ulanginya lagi..mimpi ngeri ko....

Utk permulaan nih, kene tumpukan pada kerja dlu...fokus utk menjadi lebih baik..nk ulangi mendapat APC tuk tahun 2015 plak...insha Allah...kene istiqamah...2015 ni juga nk memperbaiki dari segi kerohanian...supaya hidup lebih tenang dan diberkati....

Semoga 2015 nih tahun utk menempa kejayaan...

Gud Luck uolls for your AZAM 2015...

Semoga tercapai sehingga akhir tahun....