Tuesday, 10 September 2013

Cerita kaunter...

As salam kengkawan...

ermmm...ni tgh bosan duty kaunter pagi hari nih..lama tk bertugas kaunter sejak student cuti semester...layan la karenah student2 nih yea..yg baru tuh kira ok la nk layan sbb tk tahu nk guna sistem kat library nih..yg malas nk layannya student tahun 2 ke atas..dah lama belajar kat USIM nih pun ade yg tk tahu peraturan dan sistem kat library nih...tu yg paling aku marah..maknanya selama ni diorg nih wat endah tak endah jer rules yg ada...baik kat library atau universiti...main langgar jer...harap2 tkde la soklan2 yg sengal tuk aku nk jawab dgn jawapan yg sengal jugak...ahahhaaa....

Aku klu nak marah pun tk la membuta tuli..tgk pada keadaan la ape yg di tanya..klu tanya elok aku jawab la dgn elok..klu tanya kurang ajar, tgk mood aku plak..klu mood aku ok, hati senang, aku jawab dgn senyuman lagi..tapi klu aku tgh mood tk baik, mmg tgh sakit kepala ke, sakit pinggang ke (tgh alaminya skrg nih), mmg ini makan dia...tk kene marah mmg aku tk puas hati ler...hikhikhik...mesti korg ingat aku ni garang kann...ahahhaa...klu tak, camner dlu aku ni org gelarkan 'singa betina'...aku dpt gelaran nih pun dr staff library sendiri...padahal baru je masuk jd staff dah ckp aku mcm2...disbbkan aku marah student jer...tapi pada kawan yg dah lama kenal dgn aku, tahu la aku ni saper...garang ke tak garang...baik ke tak baik...terpulang la pada org..kita tk leh nk paksa2 org nk ckp baik pasal kita...tapi terasa sedih jgak dlu aku digelar 'singa betina' tuh...ingat lagi klu ade staff baru masuk kat lib nih mesti ade org ckp 'jaga2 dgn lily tuh..garang cam singa..'adehhhh...sedey beb...sampai camtuh skali org ckp aku nih..tp tkpe laa...garang2 aku pun ade student yg masih hormat dan kenal kat aku....dah jd menantu aku pun skrg nih (anak husband dah bujang2 daa) ade yg jumpa kat luar pun senyum, bg salam, berborak2 dan bole lg blanja lak tuh..walaupun tk blanja aku mkn besar, tapi setakat blanja jambu pun dah ckup menggambarkan student tuh ingat dan hormat kita sbg staff dan kakak yg bole minta tlg...

Tkpe laa...orang berbudi kita berbahasa...orang mencaci kita bergembira sbb dpt pahala klu diorg asyik mengutuk dan mencaci kita....satu hari diorg akan dpt balasannya... terbukti sudah segala2nya...kene muhasabah diri agar kita sentiasa ingat kita berada di mana...hidup seperti roda...klu dlu kita di bawah, satu hari akan berada diatas dengan usaha dan tawakal, tapi klu kita berada di atas terlupa dan terlena di mana kita di atas, nescaya satu hari kita akan berada di bawah juga...


1 comment:

  1. Daripada komen negetif tu laa kita bangkit. so let it beeee and thanks to them yang bagi gelaran tu!! ahahaa

    ReplyDelete