Thursday, 2 May 2013

4 cerita dalam 1 hari (1 Mei 2013)

As salam semua...

Ari nih aku nak citer skit pasal peristiwa smlm..ada cerita sedih dan gembira tau uollss..ahahhaa..klu nak tahu meh baca kat bawah nih..

HARI PEKERJA
Ini sume org tahu kan..1 Mei adalah hari pekerja..hari cuti tuk kita rehat..hikhik..cam hari minggu tk rehat ye tak?? tahun nih, hari pekerja jatuh hari rabu..tgh2 minggu ekk..rasa cam malas nk gi keje esoknya yea..ada plak yg amik cuti terus sambung smpai hujung minggu..maklum laa minggu nih nak mengundi..harus la balik kg awal..klu tak mmg sesak le..oleh itu aku ucapkan 'Selamat Hari Pekerja' buat semua rakyat Malaysia yg bekerja sama ada keje gomen dan swasta...

HARI ULANGTAHUN ARWAH AYAHANDA
Hari ni juga adalah hari jadi arwah ayah aku yang ke-76..terasa gak aku hari nih..kiranya smlm la yea..teringat kat arwah..arwah mmg tk banyak ckp..tk mcm mak aku, mulut bising serupa aku jugak..ahahaha..tp hati baik..masa arwah masih ada mmg org yg disegani sama ada masa keje dlu ataupun dah pencen..arwah rajin keje..walaupun dlu keje gaji kecik tapi arwah dan mak dpt membesarkan kitorg adik beradik..berkat sabar mereka, alhamdulillah hidup kami sekeluarga tk la kata mewah tapi mmg sederhana..arwah nih mmg perahsia..segala apa yg dia buat, dia takkan ckp..dia wat je sendiri..smpai masa ayah dah meninggal mak tak tahu ape2 pun ttg duit simpanan, rumah yg arwah beli tuh..sume dokuman arwah simpan rapi dlm fail..mak cuma tahu di mana arwah simpan jer..masa arwah dah tkde tuh aku, kakak2 dan abg2 jer yg pandai2 selongkar 'harta' arwah..ternyata arwah mmg penyimpan orgnya..aku terkejut gak tgk simpanan arwah..walaupun gaji kecik tapi arwah masih lagi bole menyimpan..teruja aku tgk..ahaha..ceh..tak guna punya anak..tapi tuh sume duit kami bg kat mak..bukakan akaun mak dan masukkan sume duit arwah kat akaun mak..skali ngan pencen..arwah tk tinggalkan kami ape2 harta tuk setiap sorg anak tapi arwah tingglkan kasih sayang dan kenangn buat kami..klu korg nak tahu, klu dah tiba 1 Mei nih, mak la paling bz sbb buat rendang dan pulut kuning tak pun mak buat sambal tumis tuk arwah...kkdg arwah yg nak..i miss that time..ehehe..tkde la suh potong2 kek..bg aku u are great father and atuk..ahaha..Al-Fatihah buat ayah...semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..aminn..

AKTIVITI TABIKA HAZIQ
Hari nih juga anak aku dipilih bermain futsal tuk wakil Tabika Kemas Team Beranang..smlm aku gi la bg sokongan pada ank aku nih..ni program Tabika Kemas Daerah Hulu Langat yg anjurkan...program tuh buat kat Padang Awam Kampung Jawa Batu 18, Hulu Langat..ermmm..sekali lagi kenangan mengusik jiwa..kat cni jugak aku dilahirkan dan dibesarkan..aku dlu duk kt Kuaters IKBN..arwah ayh keje kat ctu dlu..sbg Pemandu jer..lalu jer kat depan IKBN tuh teringat aku gi sekolah naik basikal..lalu gak aku kt depan sekolah rendah aku dlu..teringat kawan2 lama...ishhh..meh kita citer pasal anak aku main futsal nih, ank aku jd goal keeper..perghhh...mmg terbaik laaa..cikgu siap belikan stokin dan glove tuh...ahahaa...cam pro la plak...sblum gi tuh mmg anak aku gi tranning beb..seminggu la cikgunya bawa gi tranning..cikgunya pun bkn org lain member sekolah jugak..ahahha..tapi mmg terbaik laaa anak aku main walaupun tak la pro mana tapi ada potensi..biasa laa..bdk2 tabika main faham2 sudah..klu dah besar klu main camtuh kene boo la ko kan..tapi, walaupun ade gak bolos tp mmg pandai la tangkap bola tuh..siap baring2 lak..ahahahaa...apepun mmg bangga laa..aku tgk ade potensi tuk main bola..satu hari nnti aku nak dia jadi pemain bola sepak wakil Selangor..In Shaa Allah...

JUMPA KAWAN LAMA
Yang ni mmg aku tak sangka..tgh aku sibuk nk tgk anak aku nak main futsal tuh, aku nmpk sorg minah nih..rasa2 cam kenal..tapi aku tk ingat namanya ape..tk silap kawan aku masa sekolah rendah dlu..haaa..baper tahun dah tk jumpa tuh tp aku masih ingat tau..memory aku masih kuat lagi..masa tuh aku tgk dia, dia tgk aku..aku pun buat tak tahu jer..tapi dlm hati nk tegur jugak saper..klu tak salah mmg kawan masa sekolah rendah..maklum laa..aku sekolah kat Dusun Tua dari darjah 1-6..tapi darjah 6 tuh tk smpai ujung tahun..pertengahan tahun kami dah pindah Beranang..aku pun memberanikan diri tanya la minah nih..rupa2nya dia ingat kat aku laaa...waduhhh..terharu aku nokk jumpa kengkawan lama..disebabkan dia bz tkla berborak lama..cuma last2 tu ada la aku tanya kengkawan yg lain..sumenya dah duk rata2..last2 mintak la akaun fb..haaa..kat ctu ramai la yg jumpa kengkawan lama2..tk sangka diorg masih ingat aku lagi..seronok smlm aku berfb dgn diorg..ade cadangan nak wat reunion..ok gak kan??mmg tak sangka la smlm pertemuan yg kawan2 zaman sekolah rendah tuh...sempat pos kat fb gambar aku kat kawan2 lama..ahahahaa...terharu nokkk...

Tu la dia 4 cerita dalam satu masa smlm yea..gembira sbb smlm hari cuti, tgk anak aku main futsal..wakil zon lagi..ehehhe..jumpa kengkawan lama yg mmg dah 21 tahun tk jumpa..korg bygkan aku pindah Beranang tahun 1992, smpai 2013 baru jumpa..haaa..lama kan??..yg paling sedih dan hiba skit sbb teringat kat arwah ayah aku ler..smlm kan besday dia..dia pun dah takde..konpem la rindu...ok uollss..mmg smlm adalah kenangan manis skali...



2 comments:

  1. 1. Hari Pekerja : Happy Labour Day Genk ! Semoga makin rajin koje. Jadikan hari ni ( Jumaat) hari lepak2 last. wakakaka

    2. Al Fatihah buat arwah ayah .Semoga ditempatkan dilkalangan orang yang beramal soleh. Amin

    3. Amin untuk doa seorang IBU (:-

    4. Best jumpa kawan lama ni, dulu muka ada INESEN. wakaakakaa

    ReplyDelete
  2. tq genk..jumpa kengkawan lama yg best tuh..dah kat fb add diorg jer..yg paling best cikgu2 pun join reunion kat fb beb..wakakakaa..mmg best..In Shaa Allah nak jugak tgk haziq tuh main bola...

    ReplyDelete